briefing

De briefing is 10 minuten voor de start en wordt gehouden op het strandje bij de T-steiger. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, zodat je op de hoogte bent van alle laatste wedstrijdinformatie en eventuele bijzonderheden.
Aansluitend op de briefing volgt het startsignaal. Kortom: kom met je volledige zwemuitrusting richting de waterkant.

het parcours

Zwemmen

Het zwemmen vindt plaats in de Zegerplas (buitenwater).

Het is verplicht om een badmuts te dragen. Zorg dat je zelf een eigen felgekleurde badmuts bij je hebt.

We starten vanaf het strand naast de T-steiger. Het parcours is aangegeven met grote boeien. Daarnaast zijn er suppers en boten (EHBO) op het water, die de zwemmers begeleiden. Bij zowel de Sprint als de Kwart afstand wordt één ronde gezwommen. De zwemrichting is met de klok mee ( rechtsom). De zwemexit is op hetzelfde punt als de start.

Voor het dragen van een wetsuit gelden de regels van de Nederlandse Triathlon Bond. De regels onder normale omstandigheden hebben we alvast voor je in een overzichtje gezet. Bijzonderheden staan in het reglement. Ook kan in uitzonderlijke omstandigheden in samenspraak met de  Wedstrijdleider worden afgeweken

Fietsparcours onder voorbehoud van wijzigingen

Fietsen Sprint afstand

De fietsronde is 6,4 km met een aanloopstuk van 1,85 km, dat van en naar de wisselzone wordt gereden. Voor de Sprint afstand worden 3 ronden gereden. De ronden zijn met de klok mee, dus rechtsom.

Fietsen Kwart afstand

De fietsronde voor de Kwart afstand is 13 km met een aanloopstuk van 1,85 km, dat van en naar de wisselzone wordt gereden. De Kwart afstand rijdt 3 ronden, met de klok mee.

Stayeren is niet toegestaan.

Op iedere hoek/kruising van het parcours staat iemand namens de organisatie. Vanuit veiligheidsoogpunt vragen wij vriendelijk doch dringend de aanwijzingen op te volgen.

Het dragen van een wielerhelm is verplicht.

Tijdens de de wedstrijd ben je een verkeersdeelnemer. Houd je dus  aan de geldende verkeersregels. Tijdens de wedstrijd zijn de wegen niet afgesloten, maar wel zo veel mogelijk verkeersluw.

De wegen zijn niet volledig afgesloten voor verkeer. Houd je aan de verkeersregels en volg de aanwijzingen van de organisatie op.

Aanloop naar fietsparcours

Fietsparcours Kwart en Sprint

Fiets-parkoers Sprint op Afstandmeten.nl

Fiets-parkoers Kwart op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Strafbox

Als een atleet tijdens het fietsen betrapt wordt op stayeren, dan toont de official een blauwe kaart. De atleet moet zich vervolgens melden in de strafbox om een tijdstraf uit te zitten. Op de sprint afstand is de tijdstraf 1 minuut. Op de kwart afstand is dit 2 minuten.
Maak je een kleine overtreding en toont de official een gele kaart, dan zijn de tijdstraffen respectievelijk 10 en 15 seconden.
Je bent zelf verantwoordelijk om je in de strafbox te melden.
De strafbox bevindt zich aan het einde van het fietsparcours, vlak voor de wisselzone. De exacte locatie van de strafbox is aangegeven op de overzichtskaart van het parcours.

Vergeet een atleet zich te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie.

Lopen

Het loopparcours is 5 km lang.

  • Deelnemers aan de Sprint afstand lopen 1 ronde
  • Deelnemers aan de Kwart afstand lopen 2 ronden

Er wordt tegen de klok in gelopen. De looproute wordt door vrijwilligers aangegeven. Ook zijn er pijlen en borden die de route duiden.

Op de route is vlak na de wisselzone en na ongeveer 3 kilometer een verzorgingspost met water en sportdrank aanwezig.

Loopparcours

Loop-parkoers op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Finishzone

Aan het einde van het loopgedeelte sla je rechtsaf richting finish. Publiek moedigt je aan, de speaker noemt je naam. Finishboog en wedstrijdklok zijn in zicht. Vrijwilligers staan klaar met een medaille.
Triathlon Alphen is volbracht.

Na de finish lever je de chip in.

In de uitloopzone kun je even rustig bijkomen, bijpraten met andere atleten en genieten van water, fruit en zoete & hartige versnaperingen.
Net als bij de wisselzone geldt, dat dit deel niet toegankelijk is voor publiek.

Overzicht wisselzone en finish gebied

Wisselzone / Finish gebied – versie 2 (september 2023)

2023-wisselzone-v2