het programma

starttijd

Alle tijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De indeling van de startseries en de tijden kunnen nog wijzigen afhankelijk van het aantal deelnemers.

08:00 Wedstrijdsecretariaat open
08:15 Wisselzone open
09:10 Briefing deelnemers Sprint afstand
09:15 Start Dutch Adaptives
09:30 Start Sprint Afstand Individueel, Estafette en Business Team Triathlon
10:45 Briefing deelnemers Kwart afstand
11:00 Start Kwart afstand Dames en Estafette en Business Team Triathlon
11:10 Start Kwart afstand Heren
11:45 Prijsuitreiking Sprint afstand
14:15 Prijsuitreiking Kwart afstand
14:45 Sluiting wisselzone

wedstrijdsecretariaat

Meld je eerst bij het wedstrijdsecretariaat. Deze bevindt zich op het wedstrijdterrein, aan het einde van de straat ‘de Bijlen’. 

Bij het wedstrijdsecretariaat controleren we je aanmelding. Je ontvangt het startnummer, een stickervel met stickers voor op de fiets, helm en tas, een badmuts en eventueel een chip (als je geen eigen chipnummer hebt opgegeven).
Als je bent aangemeld met een NTB licentie, houd deze dan bij de hand ter controle ( print of digitaal). Kun je de NTB licentie niet tonen, dan worden de kosten voor ee
n daglicentie in rekening gebracht.
Ben je niet in het bezit van een NTB licentie, dan vragen wij om een een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. De daglicentie voor deelname is verwerkt in het inschrijfgeld.

Startbewijzen kunnen tot een half uur voor de wedstrijd worden opgehaald.
Dit betekent voor de Sprint afstand tot 9.00 uur.  Deelnemers aan de Kwart afstand kunnen hun startbewijzen ophalen tot 10.30 uur. 

Het wedstrijdsecretariaat is open van 08.00 tot 11.00 uur.

afmelden

Afmelden voor Triathlon Alphen loopt via je NTB account. Wil je voordat je je afmeldt overleg of heb je aanvullende vragen, neem dan contact met ons op via inschrijvingen@triathlonalphen.nl

De restitutie die je bij annulering ontvangt, is afhankelijk van het aantal dagen voor de wedstrijddag. (Uitgebreide informatie)

Meld je je af voor de wedstrijd en kom je ons helpen als vrijwilliger, dan zijn wij daar super blij mee!
Als waardering krijg je je hele inschrijfbedrag terug! Ben je beschikbaar als vrijwilliger, geef dit dan bij je afmelding aan ons door.

wijzigingen

  Als er nog plek is dan kan, in overleg met de organisatie, tot uiterlijk 15 september van serie worden gewisseld.
  Tot 22 augustus wordt bij wijziging van serie het teveel betaalde inschrijfgeld terugbetaald. Na deze datum niet meer.
  Een startbewijs kan niet worden overgedragen aan iemand anders.

route en parkeren

Parkeren

U kunt parkeren langs de Bijlen, of op een van de parkeerplaatsen in het Zegersloot gebied. U volgt hierbij de instructies op van de parkeerwachten die bij het oprijden van de Bijlen staan.

Route beschrijving

Komend uit Rotterdam (op A12, afslag 11 Gouda) | Gouda / Boskoop:

Na afslag 11 Gouda linksaf slaan naar de Goudse Poort/N452. Sla na 500 meter linksaf om op de Goudse poort/N452 te blijven. Neem na 1,2 km op de rotonde de eerste afslag naar de Henegouwerweg/N207. Volg de N207 richting Alphen aan den Rijn. Na 11,3 km bij de stoplichten linksaf slaan, de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Rotterdam (op A12, afslag 12 Reeuwijk) | Utrecht / Bodegraven:

N11 volgen richting Alphen aan den Rijn. Neem afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost. Ga bij de stoplichten rechtsaf. Ga bij de tweede stoplichten linksaf de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Amsterdam / Leimuiden:

Niet afslag Alphen nemen, maar rechtdoor de N207 volgen (richting Gouda/Utrecht) tot verkeerslicht. Daar rechts richting Alphen. Bij 3e verkeerslicht rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Leiden:

Neem op de N11 afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost. Sla rechtsaf naar de N207. Ga bij het derde stoplicht naar links de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Den Haag:

Op A4, afslag Alphen N11. Neem afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost op de N11. Sla rechtsaf naar de N207. Ga bij het derde stoplicht naar links de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

prijzen

Triathlon Alphen heeft ere- en geldprijzen voor de eerste drie heren en dames per afstand.

Voor de Kwart afstand zijn de geldprijzen als volgt:

 • 1e plek 75 euro
 • 2e plek 50 euro
 • 3e plek 25 euro

Voor de Sprint afstand gelden bedragen van:

 • 1e plek 30 euro
 • 2e plek 20 euro
 • 3e plek 10 euro

Bovendien ontvangen de nummers één per afstand een startbewijs voor de wedstrijd van volgend jaar.

Het is de 6e editie van Triathlon Alphen. Dankzij sponsoring van Lidl mogen we de 6e atleet van zowel de Kwart als Sprint Afstand in het zonnetje zetten. Ook de laatste finisher van beide series ontvangt een blijk van waardering.

De snelste Alphenaar en Alphense zullen per afstand met een ereprijs en een startbewijs voor volgend jaar worden beloond.

Voor de estafette zijn er voor de eerste drie teams per afstand alleen ereprijzen te verdienen.

tijdsregistratie

Bij Triathlon Alphen maken we gebruik van het groene Mylaps systeem.
Ben je in het bezit van een eigen gele Mylaps chip, dan kun je zonder meerkosten meedoen. Geef dit chipnummer bij inschrijving door.

Ben je in het bezit van een eigen groene Mylaps chip, dan kunt je tegen betaling van € 1,50 naast het inschrijfgeld meedoen aan de wedstrijd. Geef het chipnummer bij inschrijving door.

Heb je geen groene of gele Mylaps chip, of heb je geen chipnummer doorgegeven bij de inschrijving, dan ontvang je op de wedstrijddag een groene chip in de envelop met wedstrijdbescheiden. De kosten van € 6,- zijn met het inschrijfgeld verrekend. Je mag deze groene chip na afloop van de wedstrijd houden en je kunt deze vervolgens bij verschillende andere wedstrijden gebruiken. (tegen gebruikerskosten)

startnummers

Deelnemers ontvangen 1 startnummer. Tijdens het fietsen draag je het nummer op de rug en tijdens het lopen op de borst.

Het is handig om hiervoor een startnummerband om te doen, zodat het nummer gedraaid kan worden.

Zorg ervoor dat je een startnummerband meeneemt!

Heb je geen startnummerband, bevestig het startnummer dan met minimaal 3 veiligheidsspeldjes aan de voorzijde. Bij het wedstrijdsecretariaat zijn speldjes aanwezig.

Trio’s ontvangen 2 startnummers; één voor de loper en één voor de fietser. Daarnaast ontvangen trio’s één chip. De chip moet in het wisselvak als ‘estafettestokje’ worden doorgegeven.

Strafbox

Als een atleet tijdens het fietsen betrapt wordt op stayeren, dan toont de official een blauwe kaart. De atleet moet zich vervolgens melden in de strafbox om een tijdstraf uit te zitten. Op de sprint afstand is de tijdstraf 1 minuut. Op de kwart afstand is dit 2 minuten.
Maak je een kleine overtreding en toont de official een gele kaart, dan zijn de tijdstraffen respectievelijk 10 en 15 seconden.
Je bent zelf verantwoordelijk om je in de strafbox te melden.
De strafbox bevindt zich langs het fietsparcours vlak voor de wisselzone. De exacte locatie van de strafbox is aangegeven op de overzichtskaart van het parcours.

Vergeet een atleet zich te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie.

Afvalzone

Triathlon Alphen vindt plaats in Alphen aan den Rijn; midden in het ‘Groene Hart’ van Nederland. Wij vinden het erg belangrijk om de natuur in dit mooie gebied ook groen te houden. Daarom zullen we zowel op het fiets- als op het loopparcours afvalzones inrichten. Maak tijdens de wedstrijd gebruik van deze zones of laat je afval achter bij je plek in de wisselzone, zodat je dit na afloop weg kunt gooien. Officials zullen atleten die afval buiten de afvalzones van zich afgooien bestraffen met een tijdstraf.

De afvalzones zullen met borden langs het parcours worden aangegeven (zie onderstaande kaart).

het parcours

Zwemmen

Het zwemmen vindt plaats in de Zegerplas (buitenwater). We starten vanaf het strand naast de T-steiger. Voor zowel de Sprint als de Kwart afstand wordt er één ronde gezwommen. De zwemrichting is met de klok mee ( rechtsom).

Voor het dragen van een wetsuit gelden de regels van de Nederlandse Triathlon Bond. In de week voor de wedstrijd zullen we u via deze website informeren over de watertemperatuur. Tijdens de wedstrijddag staat de watertemperatuur vermeld bij het wedstrijdsecretariaat en de ingang van de wisselzone. Het dragen van de door Triathlon Alphen verstrekte zwemcap is verplicht.

Fietsparcours onder voorbehoud van wijzigingen

Fietsen Sprint afstand

De fietsronde is 6,4 km met een aanloop stuk van 1,85 km wat van en naar de wisselzone wordt gereden. Voor de Sprint afstand worden 3 ronden gereden. De ronden worden met de klok mee, dus rechtsom, gereden.

Fietsen Kwart afstand

De fietsronde voor de Kwart afstand is 13 km met een aanloop stuk van 1,85 km wat van en naar de wisselzone wordt gereden. De Kwart afstand rijdt 3 ronden, met de klok mee.

Stayeren is niet toegestaan.

Op iedere hoek/kruising van het parcours staat iemand namens de organisatie. Vanuit veiligheidsoogpunt vragen wij vriendelijk doch dringend de aanwijzingen op te volgen.

Het dragen van een wielerhelm is verplicht.

Tijdens de de wedstrijd ben je een verkeersdeelnemer. Houd je dus  aan de geldende verkeersregels. Tijdens de wedstrijd zijn de wegen niet afgesloten, maar wel zo veel mogelijk verkeersluw.

De wegen zijn niet volledig afgesloten voor verkeer. Houd je aan de verkeersregels en volg de aanwijzingen van de organisatie op.

Aanloop naar fietsparcours

Fietsparcours Kwart en Sprint

Fiets-parkoers Sprint op Afstandmeten.nl

Fiets-parkoers Kwart op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Lopen

Het loopparcours is 5 km lang.

 • Deelnemers aan de Sprint afstand lopen 1 ronde
 • Deelnemers aan de Kwart afstand lopen 2 ronden

Er wordt tegen de klok in gelopen. De looproute wordt door vrijwilligers aangegeven. Ook zijn er pijlen en borden die de route duiden.

Op de route is na ongeveer 3 kilometer een verzorgingspost met water en sportdrank aanwezig.

Loopparcours

Loop-parkoers op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Start- Finish en Wisselzone

De start van het zwemmen is bij de T-steiger van de Zegerplas, gelegen aan ‘de Bijlen’ te Alphen aan den Rijn. Op het terrein bij de T-steiger bevindt zich ook het wedstrijdsecretariaat, de wisselzone en de finish. Er zal dit jaar een beperkt cateringaanbod zijn.

Overzicht wisselzone en finish gebied

Wisselzone / Finish gebied – versie 2021 –

2021_wisselzone_v6-1-web

Wisselzone

De wisselzone is op dagcamping ‘de Bijlen’ gevestigd. Een groot grasveld tegenover de Zegerplas. Dit is aan het einde van de straat ‘de Bijlen’ in Alphen aan den Rijn. De fietsen in de wisselzone zullen door de organisatie bewaakt worden. Bij binnenkomst in de wisselzone zullen officials van de NTB de fiets en helm van deelnemende atleten controleren.

Na het zwemmen loopt u naar uw plek de wisselzone, waar u éérst uw helm opzet en vervolgens uw fiets pakt. Fietsen in de wisselzone is niet toegestaan! Bij de uitgang van de wisselzone ligt een balk. Na de balk mag u op uw fiets stappen. Zorg dat het startnummer op de rug zit.

Na het afleggen van het fietsparcours parkeert u uw fiets op dezelfde plek als waar u uw fiets heeft opgehaald en zet u uw helm pas af als de fiets geparkeerd is. Hierna kunt u de wedstrijd vervolgen met het looponderdeel.

De wisselzone sluit om 14.45 uur. U kunt uw fiets alleen ophalen als er geen deelnemers meer aan het wisselen zijn. Houd bij het uitchecken het startnummer bij de hand. De organisatie controleert of het startnummer en de sticker op de helm en fiets corresponderen. 

GEEN tassen in de wisselzone

Het is niet toegestaan (sport)tassen achter te laten bij je plek in de wisselzone. Breng deze naar de tassenzone.
Op het stickervel dat je bij het secretariaat ontvangt, zit een sticker voor op de tas. Gebruik deze zodat je tas herkenbaar is. Vanuit de organisatie zal een vrijwilliger toezicht houden op de tassenzone. Maar.. je bent niet de enige atleet. Laat daarom geen waardevolle spullen in je tas zitten, de organisatie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal.

Uiteraard zullen we als organisatie vooraf zoveel mogelijk helpen herinneren, dat de tassen in de zone moeten worden gezet.

Tassen die tijdens het zwemmen nog bij de plek staan, worden vanuit de organisatie in de tassenzone gezet.( ook als je loopschoenen, zonnebril of welk ander essentieel item, dat je tijdens de wedstrijd nodig hebt, erin zit).