starttijden

Starttijden en indeling van startseries zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

08:00 Wedstrijdsecretariaat open
08:15 Wisselzone open Sprint
09:05 Briefing deelnemers Sprint
09:15 Start Sprint Individueel en Estafette
09:45 Wisselzone open Kwart
10:30 Briefing deelnemers Kwart
10:45 Start Kwart Dames, Estafette en Business Teams
10:55 Start Kwart Heren
13:15 Wisselzone open 4e Divisie Zuid Heren
14:00 Start Sprint 4e Divisie Zuid Heren
16:30 Sluiting wisselzone

afstanden

wedstrijdterrein

Het wedstrijdterrein van Triathlon Alphen is op dagcamping ‘de Bijlen’.
Een groot grasveld tegenover de Zegerplas, dat zich aan het einde van de straat ‘de Bijlen’ bevindt.

Op het wedstrijdterrein vind je het wedstrijdsecretariaat, wisselzone en finish.

En verder ….
Er zijn stands van onze sponsoren. EHBO is aanwezig. Er is muziek en lekkers als koffie, ijs, friet, snacks en frisdrank. Nodig dus vooral veel familie, vrienden, collega’s en buren uit om te komen kijken bij Triathlon Alphen!

Parkeervrijwilligers zullen vanaf de verschillende parkeerplekken aangeven hoe je bij het wedstrijdterrein komt.

route en parkeren

Parkeren

U kunt parkeren langs de Bijlen, of op een van de parkeerplaatsen in het Zegersloot gebied. U volgt hierbij de instructies op van de parkeerwachten die bij het oprijden van de Bijlen staan.

Route beschrijving

Komend uit Rotterdam (op A12, afslag 11 Gouda) | Gouda / Boskoop:

Na afslag 11 Gouda linksaf slaan naar de Goudse Poort/N452. Sla na 500 meter linksaf om op de Goudse poort/N452 te blijven. Neem na 1,2 km op de rotonde de eerste afslag naar de Henegouwerweg/N207. Volg de N207 richting Alphen aan den Rijn. Na 11,3 km bij de stoplichten linksaf slaan, de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Rotterdam (op A12, afslag 12 Reeuwijk) | Utrecht / Bodegraven:

N11 volgen richting Alphen aan den Rijn. Neem afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost. Ga bij de stoplichten rechtsaf. Ga bij de tweede stoplichten linksaf de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Amsterdam / Leimuiden:

Niet afslag Alphen nemen, maar rechtdoor de N207 volgen (richting Gouda/Utrecht) tot verkeerslicht. Daar rechts richting Alphen. Bij 3e verkeerslicht rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Leiden:

Neem op de N11 afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost. Sla rechtsaf naar de N207. Ga bij het derde stoplicht naar links de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Den Haag:

Op A4, afslag Alphen N11. Neem afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost op de N11. Sla rechtsaf naar de N207. Ga bij het derde stoplicht naar links de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

wedstrijdsecretariaat

Op de wedstrijddag meld je je eerst bij het wedstrijdsecretariaat. Bij het wedstrijdsecretariaat controleren we je aanmelding. Je ontvangt het startnummer, een stickervel met stickers voor op de fiets, helm en tas en eventueel een chip (als je geen eigen chipnummer hebt opgegeven). 

Ben je aangemeld met een NTB – of andere geldige licentie, houd deze dan bij de hand ter controle ( print of digitaal). Kun je de licentie niet tonen, dan worden de kosten voor een daglicentie in rekening gebracht.
Ben je niet in het bezit van een licentie, dan vragen we een geldig identiteitsbewijs. Voor niet licentiehouders is de eenmalige daglicentie verwerkt in het inschrijfgeld.

Mocht je vergeten zijn om een felgekleurde badmuts mee te nemen, dan zijn deze voor € 7 verkrijgbaar. Je kunt dit bedrag contant of via een QR-code betalen.

Het startbewijs kun je tot 20 minuten voor de start van je serie ophalen.

 

Het wedstrijdsecretariaat is open van 08.00 tot 13.45 uur.

 

Wisselzone

Inchecken

Voordat je aansluit om in te checken vragen we je om de stickers op de fiets, helm en tas aan te brengen en je helm op te zetten.
Nadat je fiets en helm gecontroleerd zijn, zet je je spullen op de plek, die correspondeert met je startnummer.

In de wisselzone bewaakt de organisatie de fietsen.

Tassen

Er is deze editie geen aparte zone waar je de tas met niet-wedstrijd-gerelateerde spullen kunt inleveren. Je plaatst alles bij je plek in de wisselzone. Neem dus zo min mogelijk mee en zorg dat de spullen die je tijdens de wedstrijd niet gebruikt zover mogelijk naar achteren staan en geen belemmering vormen voor jezelf of andere atleten.

De wisselzone is alleen toegankelijk voor atleten en vanuit de organisatie zullen vrijwilligers er op toezien dat er geen toegang wordt verleend aan onbevoegden. Maar.. je bent niet de enige atleet. Laat daarom geen waardevolle spullen in je tas zitten, de organisatie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal.

Wissel T1 & T2

Onder het kopje Parcours vind je de plattegronden met de routing en het volledige parcours van Triathlon Alphen. In de wisselzone en op het parcours wijzen pijlen, banners en vrijwilligers de weg, zodat niets een snelle wissel tussen de onderdelen in de weg staat.

Heb je weinig of geen ervaring met Triathlon lees dan het document “Je eerste Triathlon“. In dit document leggen we stap voor stap uit, waar je als atleet, vooraf en tijdens de wedstrijd, aan moet denken.

Uitchecken

Houd er bij het verlaten van de wisselzone rekening mee, dat er mogelijk nog atleten in de wedstrijd zijn. Zij hebben voorrang.
Houd bij het uitchecken het startnummer bij de hand. We controleren of het startnummer en de sticker op de helm en fiets corresponderen.

Deelnemers aan de Sprint vragen we om de spullen uiterlijk om 12.45 uur uit de wisselzone te halen. Dit deel van de wisselzone zal opnieuw worden gebruikt voor de 4eDivisie Zuid Heren. Voor alle overige atleten geldt dat de wisselzone om 16.30 uur sluit.

Kleedruimte, waterpunt & sanitair

Tijdens Triathlon Alphen is er één omkleedtent beschikbaar, waar je je voor en na de wedstrijd kunt omkleden. De tent staat op het grote grasveld rechts van het wedstrijdterrein. De ruimte is beperkt, dus kleed je bij voorkeur thuis om. We vragen je om de terrasjes op het finishterrein niet als kleedkamer en/of fietsenstalling te gebruiken.

In de wisselzone zijn kranen waar je bidon kan worden bijgevuld. Ook bij het toiletgebouw ter hoogte van de op- en afstapbalk vind je een waterpunt.

Aan de rand van de wisselzone staan chemische toiletten, urinoirs en een handenwasunit. Ook in de wisselzone staan toiletten.

Op het terrein is geen douchegelegenheid.

De organisatie is niet verantwoordelijk voor vermissing of diefstal van persoonlijke eigendommen.

duurzaamheid

Triathlon Alphen vindt plaats midden in het ‘Groene Hart’ van Nederland. Wij vinden het erg belangrijk om de natuur in dit mooie gebied groen te houden en de wedstrijd zo duurzaam mogelijk te organiseren. 

badmutsen

Tijdens het zwemonderdeel, in buitenwater, is een badmuts verplicht. Bij Triathlon Alphen zorg je zelf voor een opvallende badmuts.

afval

Tijdens Triathlon Alphen vragen we je om het afval bij je te houden en alleen achter te laten in de afvalzones of op je plek in de wisselzone. Er zijn afvalzones op het fiets- en loopparcours. Deze worden met borden langs het parcours aangegeven (zie onderstaande plattegrond). Neem afval dat je in de wisselzone achterlaat mee naar huis of gooi het weg in de afvalbakken. Op het wedstrijdterrein staan een aantal bakken waar je plastic flesjes kunt weggooien. De flesjes worden ingeleverd en de opbrengst van het statiegeld gaat naar een goed doel.   

Tijdens de wedstrijd hebben officials de mogelijkheid om atleten die bewust afval buiten de afvalzones van zich afgooien te diskwalificeren.

medailles

Bij inschrijving vragen we deelnemers of ze na de finish een medaille willen ontvangen. Zo voorkomen we, dat er onnodig medailles worden gemaakt, die vervolgens in de prullenbak verdwijnen. Kies je voor een medaille, dan ontvang je een duurzame medaille gemaakt van aardappelzetmeel.

het parcours

Zwemmen

Het zwemmen vindt plaats in de Zegerplas (buitenwater). Het is verplicht om een badmuts te dragen. Zorg dat je zelf een eigen felgekleurde badmuts bij je hebt.

We starten vanaf het strand naast de T-steiger. Het parcours is aangegeven met grote boeien. Daarnaast zijn er suppers en boten (EHBO) op het water, die de zwemmers begeleiden. Bij zowel de Sprint als de Kwart afstand wordt één ronde gezwommen. De zwemrichting is met de klok mee ( rechtsom). De zwemexit is op hetzelfde punt als de start.

Voor het dragen van een wetsuit gelden de regels van de Nederlandse Triathlon Bond. De regels onder normale omstandigheden hebben we alvast voor je in een overzichtje gezet. Bijzonderheden staan in het reglement. Ook kan in uitzonderlijke omstandigheden in samenspraak met de  Wedstrijdleider worden afgeweken.

In de week voor de wedstrijd informeren we je via deze website over de watertemperatuur. Tijdens de wedstrijddag staat de watertemperatuur vermeld bij het wedstrijdsecretariaat en de ingang van de wisselzone. 

Fietsparcours onder voorbehoud van wijzigingen

Fietsen Sprint afstand

De fietsronde is 6,4 km met een aanloopstuk van 1,85 km, dat van en naar de wisselzone wordt gereden. Voor de Sprint afstand worden 3 ronden gereden. De ronden zijn met de klok mee, dus rechtsom.

Fietsen Kwart afstand

De fietsronde voor de Kwart afstand is 13 km met een aanloopstuk van 1,85 km, dat van en naar de wisselzone wordt gereden. De Kwart afstand rijdt 3 ronden, met de klok mee.

Stayeren is niet toegestaan.

Op iedere hoek/kruising van het parcours staat iemand namens de organisatie. Vanuit veiligheidsoogpunt vragen wij vriendelijk doch dringend de aanwijzingen op te volgen.

Het dragen van een wielerhelm is verplicht.

Tijdens de de wedstrijd ben je een verkeersdeelnemer. Houd je dus  aan de geldende verkeersregels. Tijdens de wedstrijd zijn de wegen niet afgesloten, maar wel zo veel mogelijk verkeersluw.

De wegen zijn niet volledig afgesloten voor verkeer. Houd je aan de verkeersregels en volg de aanwijzingen van de organisatie op.

Aanloop naar fietsparcours

Fietsparcours Kwart en Sprint

Fiets-parkoers Sprint op Afstandmeten.nl

Fiets-parkoers Kwart op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Strafbox

Als een atleet tijdens het fietsen betrapt wordt op stayeren, dan toont de official een blauwe kaart. De atleet moet zich vervolgens melden in de strafbox om een tijdstraf uit te zitten. Op de sprint afstand is de tijdstraf 1 minuut. Op de kwart afstand is dit 2 minuten.
Maak je een kleine overtreding en toont de official een gele kaart, dan zijn de tijdstraffen respectievelijk 10 en 15 seconden.
Je bent zelf verantwoordelijk om je in de strafbox te melden.
De strafbox bevindt zich aan het einde van het fietsparcours, vlak voor de wisselzone. De exacte locatie van de strafbox is aangegeven op de overzichtskaart van het parcours.

Vergeet een atleet zich te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie.

Lopen

Het loopparcours is 5 km lang.

  • Deelnemers aan de Sprint afstand lopen 1 ronde
  • Deelnemers aan de Kwart afstand lopen 2 ronden

Er wordt tegen de klok in gelopen. De looproute wordt door vrijwilligers aangegeven. Ook zijn er pijlen en borden die de route duiden.

Op de route is vlak na de wisselzone en na ongeveer 3 kilometer een verzorgingspost met water en sportdrank aanwezig.

Loopparcours

Loop-parkoers op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Finishzone

Aan het einde van het loopgedeelte sla je rechtsaf richting finish. Publiek moedigt je aan, de speaker noemt je naam. Finishboog en wedstrijdklok zijn in zicht. Vrijwilligers staan klaar met een medaille.
Triathlon Alphen is volbracht.
In de uitloopzone kun je even rustig bijkomen, bijpraten met andere atleten en genieten van water, fruit en zoete & hartige versnaperingen.
Net als bij de wisselzone geldt, dat dit deel niet toegankelijk is voor publiek.

Overzicht wisselzone en finish gebied

Wisselzone / Finish gebied – versie 2021 –

2021_wisselzone_v6-1-web

tijdslimieten

Algemeen

Zwemmen
De maximale zwemtijden zijn in het wedstrijdreglement van de NTB geregeld. Onder normale omstandigheden betekent dit voor de Sprint 30 minuten en op de Kwart 1 uur en 10 minuten. Onder afwijkende omstandigheden kan de maximale tijd worden aangepast.
Het reglement en de Wedstrijdleider geven uitsluitsel.

Bij gevaar voor eigen veiligheid en gezondheid kunnen deelnemers, op advies van EHBO-ers of organisatie, van het parcours gehaald worden.

Sprint Fietsen
Voor Triathlon Alphen geldt bij het fietsen een tijdslimiet op de Sprint Afstand. Uit veiligheidsoverwegingen willen we tweerichtingsverkeer op het aanloopstuk van het fietsparcours voorkomen.

Deelnemers aan de Sprint moeten uiterlijk 1 uur en 15 minuten na de start beginnen aan de laatste fietsronde.
Als je na 1 uur en 15 minuten nog aan een nieuwe ronde op het fietsparcours moet beginnen, dan word je via het aanloopstuk teruggestuurd naar de wisselzone.
Je mag in dit geval nog wel meedoen aan het looponderdeel. In de uitslag krijg je NC (limiettijd niet gehaald) als “Result Marker”.

Kwart Fietsen
Deelnemers aan de Kwart moeten uiterlijk 1 uur en 45 minuten na de start beginnen aan de laatste fietsronde.
Moet je na 1 uur en 45 minuten nog aan een nieuwe ronde op het fietsparcours beginnen, dan word je via het aanloopstuk teruggestuurd naar de wisselzone.
Je mag in dit geval nog wel meedoen aan het looponderdeel. In de uitslag krijg je NC (limiettijd niet gehaald) als “Result Marker”.

Kwart Lopen
Ben je na een wedstrijdduur van 3 uur aan de 2e loopronde bezig, dan kun je deze afmaken en wordt de eindtijd in de uitslag opgenomen.
Ben je nog niet aan de 2e loopronde begonnen, dan mag je de wedstrijd op eigen initiatief uitlopen. We registreren geen eindtijd en in de uitslag staat NC (limiettijd niet gehaald) als “Result Marker”.

tijdsregistratie

Tijdens Triathlon Alphen verzorgt My Laps de tijdsregistratie. Starttijd, tussentijden en eindtijd worden vastgelegd en na afloop van de wedstrijd gepubliceerd. Zodra wij de uitslagen binnen hebben, zetten we deze op onze website. Ook uitslagen van vorige edities zijn onder het kopje Uitslagen terug te vinden.

prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op het evenemententerrein en wordt zo snel mogelijk na de finish van een serie gehouden.

prijzen

Triathlon Alphen heeft ere- en geldprijzen voor de eerste drie mannen en vrouwen per afstand.

Voor de Kwart afstand zijn de geldprijzen als volgt:

  • 1e plek  : € 75
  • 2e plek : € 50
  • 3e plek : € 25 

Voor de Sprint afstand gelden bedragen van:

  • 1e plek : € 30
  • 2e plek : € 20
  • 3e plek : € 10

De nummers één per afstand ontvangen bovendien een startbewijs voor de wedstrijd van volgend jaar.

De snelste Alphenaar en Alphense per afstand worden met een ereprijs en een startbewijs voor volgend jaar beloond.

Voor de estafette zijn er voor de eerste drie teams per afstand alleen ereprijzen te verdienen.

Meedoen is belangrijker dan winnen. Een slogan die wij als organisatie van Triathlon Alphen van harte uitdragen. Daarom zijn we enorm blij dat we namens onze sponsor Lidl ook dit jaar wat extra mensen in het zonnetje mogen zetten. Het is de 7e editie van Triathlon Alphen. De 7e man en 7e vrouw per serie ontvangen een gezonde verrassing. Ook mogen we op basis van sportieve prestaties een extra prijs toekennen.