het programma

starttijd

Alle tijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De indeling van de startseries en de tijden kunnen nog wijzigen afhankelijk van het aantal deelnemers.

08:00 Wedstrijdsecretariaat open
08:15 Wisselzone open
09:10 Briefing deelnemers Sprint afstand
09:30 Start Sprint Afstand Individueel, Estafette en Business Team Triathlon
10:45 Briefing deelnemers Kwart afstand
11:00 Start Kwart afstand Dames en Estafette
11:10 Start Kwart afstand Heren
11:45 Prijsuitreiking Sprint afstand
14:15 Prijsuitreiking Kwart afstand
14:45 Sluiting wisselzone

wedstrijdsecretariaat

U kunt zich aanmelden voor de wedstrijd bij het wedstrijdsecretariaat in de organisatietent op het wedstrijdterrein aan het einde van de straat ‘de Bijlen’.

Hier zal uw aanmelding worden gecontroleerd en ontvangt u uw startnummer, corresponderende sticker voor op de fiets en helm, badmuts en eventueel uw chip (indien u geen eigen chipnummer heeft opgegeven). Indien u zich heeft aangemeld met een NTB licentie, houd bij de aanmelding uw NTB licentie gereed voor controle. Indien u deze niet kunt tonen, zijn wij genoodzaakt de kosten voor een daglicentie in rekening te brengen. Indien u geen licentie heeft, neem dan een geldig identiteitsbewijs mee voor controle. De daglicentie is dan al verwerkt in uw inschrijfgeld.

Voor de Sprint afstand kunnen startbewijzen worden opgehaald tot een half uur voor de wedstrijd, dus tot 9.00 uur. Na deze tijd worden overgebleven startbewijzen naar reserve deelnemers overgeschreven.  Deelnemers aan de Kwart afstand kunnen hun startbewijzen ophalen tot 10.30 uur. Na deze tijd worden overgebleven startbewijzen naar reserve deelnemers overgeschreven. Kom dus op tijd!

Het wedstrijdsecretariaat is open van 08.00 tot 11.00 uur.

afmelden

 • Indien u zich afmeldt voor de wedstrijd vóór 21 juni 2021, ontvangt u uw inschrijfgeld retour, met inhouding van 4 euro administratiekosten.
 • Indien u zich afmeldt voor de wedstrijd vóór 23 augustus 2021 ontvangt u 50% van uw inschrijfgeld retour.
 • Indien u zich op of na 23 augustus 2021 afmeldt voor de wedstrijd, hebt u geen recht op teruggave van uw inschrijfgeld.
 • Correspondentie m.b.t. inschrijvingen, wijzigingen of annuleringen uitsluitend per email inschrijvingen@triathlonalphen.nl

Als je je afmeldt voor de wedstrijd, maar ons komt helpen als vrijwilliger, zijn wij daar super blij mee! Als waardering daarvoor krijg je je hele inschrijfbedrag terug! Geef bij je afmelding per mail dan aan dat je wilt helpen als vrijwilliger.

wijzigingen

 • Als er nog plek is dan kan, in overleg met de organisatie, tot uiterlijk 15 september van serie worden gewisseld.
 • Tot 22 augustus wordt bij wijziging van serie het teveel betaalde inschrijfgeld terugbetaald. Na deze datum niet meer.
 • Een startbewijs kan niet worden overgedragen aan iemand anders.

route en parkeren

Parkeren

U kunt parkeren langs de Bijlen, of op een van de parkeerplaatsen in het Zegersloot gebied. U volgt hierbij de instructies op van de parkeerwachten die bij het oprijden van de Bijlen staan.

Route beschrijving

Komend uit Rotterdam (op A12, afslag 11 Gouda) | Gouda / Boskoop:

Na afslag 11 Gouda linksaf slaan naar de Goudse Poort/N452. Sla na 500 meter linksaf om op de Goudse poort/N452 te blijven. Neem na 1,2 km op de rotonde de eerste afslag naar de Henegouwerweg/N207. Volg de N207 richting Alphen aan den Rijn. Na 11,3 km bij de stoplichten linksaf slaan, de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Rotterdam (op A12, afslag 12 Reeuwijk) | Utrecht / Bodegraven:

N11 volgen richting Alphen aan den Rijn. Neem afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost. Ga bij de stoplichten rechtsaf. Ga bij de tweede stoplichten linksaf de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Amsterdam / Leimuiden:

Niet afslag Alphen nemen, maar rechtdoor de N207 volgen (richting Gouda/Utrecht) tot verkeerslicht. Daar rechts richting Alphen. Bij 3e verkeerslicht rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Leiden:

Neem op de N11 afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost. Sla rechtsaf naar de N207. Ga bij het derde stoplicht naar links de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Komend uit Den Haag:

Op A4, afslag Alphen N11. Neem afslag 2 Alphen a/d Rijn Oost op de N11. Sla rechtsaf naar de N207. Ga bij het derde stoplicht naar links de brug over (Rijnbrug) richting Zegersloot zuid. Bij 3e stoplichten naar rechts ‘de Bijlen’ op, parkeerterrein ligt aan uw rechterhand. Volg de instructies van de parkeerwachters.

prijzen

Er zullen ere- en geldprijzen worden uitgereikt aan de eerste drie heren en dames overall per afstand.

Voor de Kwart afstand zijn de prijzen als volgt:

 • 1e plek 75 euro
 • 2e plek 50 euro
 • 3e plek 25 euro

Voor de Sprint afstand gelden bedragen van:

 • 1e plek 30 euro
 • 2e plek 20 euro
 • 3e plek 10 euro

De nummers één per afstand ontvangen tevens een startbewijs voor de wedstrijd van volgend jaar.

Ook de snelste Alphenaar en Alphense zullen per afstand met een ereprijs en een startbewijs voor volgend jaar worden beloond.

Voor de estafette zijn er voor de eerste drie teams per afstand alleen ereprijzen te verdienen.

tijdsregistratie

Bij Triathlon Alphen wordt gebruik gemaakt van het groene Mylaps systeem. Indien u in het bezit bent van een eigen gele Mylaps chip, kunt u zonder meerkosten meedoen. Geef dit chipnummer bij inschrijving door.

Bent u in het bezit van een eigen groene Mylaps chips, dan kunt u tegen betaling van € 1,50 naast het inschrijfgeld meedoen met de wedstrijd. Geef het chipnummer bij inschrijving door.

Bent u niet in het bezit bent van een groene of gele Mylaps chips, of heeft u geen chipnummer doorgegeven bij de inschrijving, dan ontvangt u op de wedstrijddag bij de wedstrijdbescheiden een groene chip. De kosten van € 6,- worden bij uw inschrijfgeld opgeteld. U mag deze groene chip na afloop van de wedstrijd houden en kunt u deze daarna bij verschillende andere wedstrijden gebruiken. (tegen gebruikerskosten)

startnummers

Deelnemers ontvangen 1 startnummer. Tijdens het fietsen draag je het nummer op de rug en tijdens het lopen op de borst.

Het is handig om hiervoor een elastieken startnummerband om te doen, zodat het nummer gedraaid kan worden.

Zorg ervoor dat je een startnummerband meeneemt!

Heb je geen startnummerband, bevestig het startnummer dan met minimaal 3 veiligheidsspeldjes aan de voorzijde. Bij het wedstrijdsecretariaat zijn speldjes aanwezig.

Trio’s ontvangen 2 startnummers; één voor de loper en één voor de fietser. Daarnaast ontvangen trio’s één chip. De chip moet in het wisselvak als ‘estafettestokje’ worden doorgegeven.

Strafbox

Als een atleet tijdens het fietsen betrapt wordt op stayeren, dan toont de official een blauwe kaart. De atleet moet zich vervolgens melden in de strafbox om een tijdstraf uit te zitten. Op de sprint afstand is de tijdstraf 1 minuut. Op de kwart afstand is dit 2 minuten.
Maak je een kleine overtreding en toont de official een gele kaart, dan zijn de tijdstraffen respectievelijk 10 en 15 seconden.
Je bent zelf verantwoordelijk om je in de strafbox te melden.
De strafbox bevindt zich langs het fietsparcours vlak voor de wisselzone. De exacte locatie van de strafbox is aangegeven op de overzichtskaart van het parcours.

Vergeet een atleet zich te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie.

Afvalzone

Triathlon Alphen vindt plaats in Alphen aan den Rijn; midden in het ‘Groene Hart’ van Nederland. Wij vinden het erg belangrijk om de natuur in dit mooie gebied ook groen te houden. Daarom zullen we zowel op het fiets- als op het loopparcours afvalzones inrichten. Maak tijdens de wedstrijd gebruik van deze zones of laat je afval achter bij je plek in de wisselzone, zodat je dit na afloop weg kunt gooien. Officials zullen atleten die afval buiten de afvalzones van zich afgooien bestraffen met een tijdstraf.

De afvalzones zullen met borden langs het parcours worden aangegeven (zie onderstaande kaart). Hou het ‘Groene Hart’ groen en gooi geen afval de natuur in!

het parcours

Zwemmen

Het zwemmen vindt plaats in de Zegerplas (buitenwater). De start zal plaatsvinden vanaf het strand naast de T-steiger. Voor zowel de Sprint afstand als de Kwart afstand zal er één ronde gezwommen worden. De zwemrichting is met de klok mee ( rechtsom).

Voor het dragen van een wetsuit gelden de regels van de Nederlandse Triathlon Bond. In de week voor de wedstrijd zullen we u via deze website informeren over de watertemperatuur. Tijdens de wedstrijddag staat de watertemperatuur vermeld bij het wedstrijdsecretariaat en de ingang van de wisselzone. U bent verplicht de door Triathlon Alphen verstrekte zwemcap te dragen.

Fietsparcours onder voorbehoud van wijzigingen

Fietsen Sprint afstand

De fietsronde is 6,4 km met een aanloop stuk van 1,85 km wat van en naar de wisselzone wordt gereden. Voor de Sprint afstand worden 3 ronden gereden. De ronden worden met de klok mee, dus rechtsom, gereden.

Fietsen Kwart afstand

De fietsronde voor de Kwart afstand is 13 km met een aanloop stuk van 1,85 km wat van en naar de wisselzone wordt gereden. De Kwart afstand rijdt 3 ronden, met de klok mee.

Stayeren is niet toegestaan.

Op iedere hoek/kruising van het parcours staat iemand namens de organisatie. Vanuit veiligheidsoogpunt verzoeken wij u vriendelijk doch dringend de aanwijzingen op te volgen.

Het dragen van een wielerhelm is verplicht.

U bent tijdens de wedstrijd een verkeersdeelnemer, en daarmee verplicht u aan de normale verkeersregels te houden. De wegen zijn niet afgesloten, maar wel zo veel mogelijk verkeersluw.

Houd u aan de normale verkeersregels. De wegen zijn niet volledig afgesloten voor verkeer.

Aanloop naar fietsparcours

Fietsparcours Kwart en Sprint

Fiets-parkoers Sprint op Afstandmeten.nl

Fiets-parkoers Kwart op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Lopen

Het loopparcours is 5 km lang.

 • Deelnemers aan de Sprint afstand lopen 1 ronde
 • Deelnemers aan de Kwart afstand lopen 2 ronden

Er wordt tegen de klok in gelopen. De looproute wordt door vrijwilligers aangegeven. Ook zijn er pijlen en borden die de route duiden.

Op de route is na ongeveer 3 kilometer een verzorgingspost met water en sportdrank aanwezig.

Loopparcours

Loop-parkoers op Afstandmeten.nl

Note: Tevens voor het downloaden van een GPX-bestand van de route

Start- Finish en Wisselzone

De start van het zwemmen is bij de T-steiger van de Zegerplas, gelegen aan ‘de Bijlen’ te Alphen aan den Rijn. Op het terrein bij de T-steiger bevindt zich ook het wedstrijdsecretariaat, de wisselzone en de finish. Er zijn tevens verschillende kraampjes met eten, drinken, zwem- en fietsmateriaal.

Overzicht wisselzone en finish gebied

Wisselzone

De wisselzone is op dagcamping ‘de Bijlen’ gevestigd. Een groot grasveld tegenover de Zegerplas. Dit is aan het einde van de straat ‘de Bijlen’ in Alphen aan den Rijn. De fietsen in de wisselzone zullen door de organisatie bewaakt worden. Uw fiets zal bij binnenkomst in de wisselzone door officials van de NTB gecontroleerd worden, evenals uw helm.

Na het zwemmen loopt u naar de wisselzone, waar u éérst uw helm opzet en vervolgens uw fiets pakt. Het is verboden om in de wisselzone te fietsen! Bij de uitgang van de wisselzone ligt een balk, hierna mag u pas op uw fiets stappen. Zorg dat het startnummer op de rug gedraaid wordt.

Na het afleggen van het fietsparcours parkeert u uw fiets op dezelfde plek als waar u uw fiets heeft opgehaald en zet u uw helm pas af als de fiets geparkeerd is. Hierna kunt u de wedstrijd vervolgen met het looponderdeel.

De wisselzone sluit om 14.45 uur. U kunt uw fiets alleen ophalen als er geen deelnemers meer aan het wisselen zijn. Houd bij het uitchecken het startnummer bij de hand. De organisatie controleert of het startnummer en de sticker op de helm en fiets corresponderen. 

GEEN tassen in de wisselzone

Het is niet toegestaan (sport)tassen achter te laten in de wisselzone. Bij de wisselzone zijn speciale ruimten gecreëerd voor je tas.
Zorg ervoor dat je tas goed herkenbaar is voor jezelf. 
De tassen-zone is niet bewaakt! Laat daarom geen waardevolle spullen in je tas zitten, de organisatie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal.

Afvalzone

De Triathlon Alphen vindt plaats in Alphen aan den Rijn, in het ‘Groene Hart’ van Nederland. Wij vinden het erg belangrijk om de natuur in dit mooie gebied ook groen te houden. Daarom zullen we zowel op het fiets als op het loopparcours afvalzones inrichten, waar je je afval weg kunt gooien tijdens de wedstrijd. Officials zullen atleten die afval buiten de milieuzone van zich afgooien bestraffen met een tijdstraf.

De afvalzones zullen met borden langs het parcours worden aangegeven (zie onderstaande kaart). Hou het ‘Groene Hart’ groen en gooi geen afval de natuur in!